W Rybniku rośnie mikrolas. Zielona przestrzeń w środku miasta

W Rybniku, pomiędzy ul. Budowlanych i św. Józefa, na terenie gęstej zabudowy mieszkaniowej i w sąsiedztwie placówek edukacyjnych, powstał mikrolas posadzony metodą Miyawaki. Inicjatywa zrealizowana osiem miesięcy temu objęła 247 m² powierzchni i obejmuje 600 drzew i krzewów należących do 34 rodzimych gatunków. Wśród nasadzeń znajdują się m.in. lipa drobnolistna, grab pospolity, sosna pospolita, buk, dąb szypułkowy, czereśnia ptasia, jarząb szwedzki, dzika jabłoń, poziomka, barwinek czy tojeść rozesłana.

Zasadzenie mikrolasu w centrum miasta stanowi odpowiedź na potrzebę tworzenia zielonych przestrzeni dostępnych dla mieszkańców, które zapewnia im kontakt z lokalną przyrodą w warunkach miejskich. Las Miyawaki wymaga pielęgnacji jedynie przez pierwsze trzy lata – po tym okresie staje się samowystarczalny i niewymagający kosztownej obsługi. Metoda ta, opracowana przez japońskiego botanika Akirę Miyawakiego, polega na odtwarzaniu siedlisk leśnych w oparciu o naturalne procesy, co przekłada się na szybki wzrost, wysoką bioróżnorodność i trwałość ekosystemu, nawet na zdegradowanych terenach.

W planach miasta znajduje się rozbudowa zielonej przestrzeni o kolejny, większy las Miyawaki, który ma powstać na działkach sąsiadujących z obecnym mikrolasem. Nowy projekt obejmuje także utworzenie Mikrolasu Smaku – przestrzeni o charakterze jadalno-nektarodajnym z owocowymi drzewami i krzewami, a także łąki leśnej z bylinami, ziołami i elementami runa. Przewidziano również strefę rekreacyjno-edukacyjną z polaną, małą architekturą, leśnymi ścieżkami i ozdobnymi głazami. Obecnie prowadzone są starania o dofinansowanie realizacji przedsięwzięcia z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W przypadku uzyskania środków prace nad rozbudową mikrolasu mogą ruszyć już w przyszłym roku.

fot. L. Tyl/UM Rybnik
oprac. /kp/