Polacy produkują coraz więcej śmieci. W zeszłym roku w całym kraju wytworzono 13,4 mln ton odpadów komunalnych, z czego połowa z nich poddana została procesowi odzysku. Na jednego mieszkańca przypadło średnio 357 kg wytworzonych odpadów. W 2018 r. było to 325 kg, a w 2013 r. – 293 kg.
Wśród odebranych i zebranych odpadów komunalnych w 2023 r. przeważały zmieszane (59%). W przeliczeniu na jednego mieszkańca odpadów zmieszanych było 212 kg, podczas gdy odpadów odebranych i zebranych selektywnie było 145 kg. W 2018 r. było to odpowiednio 231 kg i 94 kg, a w 2013 r. – 213 kg i 33 kg. – Przy ogólnym wzroście ilości odpadów wytworzonych w przeliczeniu na jednego mieszkańca ilość odpadów komunalnych odebranych i zebranych selektywnie wzrosła prawie czteroipółkrotnie, podczas gdy ilość odpadów zmieszanych zmniejszała się stopniowo – zwraca uwagę Główny Urząd Statystyczny.
30,2% odpadów komunalnych stanowiły odpady przeznaczone do unieszkodliwiania przez składowanie, natomiast prawie połowa została poddana procesom odzysku, z czego blisko 15,8% skierowane było do recyklingu materiałowego. Surowce wtórne pozyskiwano z odpadów komunalnych zebranych selektywnie, jak również odzyskiwano ze zmieszanych odpadów komunalnych. Niemal 20% odpadów komunalnych skierowano do procesów odzysku poprzez przekształcenia termiczne z odzyskiem energii. W minionym roku w wyniku unieszkodliwienia poprzez spalanie ujętego gazu ze składowisk odzyskano 137,7 mln MJ energii cieplnej i 115,4mln KWh energii elektrycznej.
Odpady komunalne to jedno z kluczowych wyzwań współczesnej ekologii. Właściwa segregacja jest jednym z najważniejszych kroków w kierunku ochrony środowiska. Rozdzielanie śmieci na kategorie, takie jak papier, szkło, plastik, bioodpady czy odpady zmieszane, pozwala na ich późniejsze przetworzenie i ponowne wykorzystanie. Recykling zmniejsza zużycie surowców naturalnych, ogranicza emisję CO2 i zmniejsza ilość odpadów trafiających na składowiska. Niezwykle istotnym aspektem zarządzania odpadami jest również kompostowanie bioodpadów, które mogą być przekształcane w naturalny nawóz. Z kolei unikanie jednorazowych produktów i wybór wielorazowych rozwiązań to działania, które pozwalają na redukcję ilości śmieci już na etapie konsumpcji.
Czytaj także: W Polsce marnujemy 5 mln ton żywności rocznie
fot. freepik.com
oprac. /kp/