.jpg)
15 czerwca w Koszęcinie, na terenie siedziby Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny, odbędzie się XIX edycja Festiwalu Śląskie Smaki. W programie m.in. pokazy kulinarne, Bitwa Smaków z Remigiuszem Rączką, bogaty program kulinarny, konkursy dla dzieci i występ zespołu Śląsk. Wstęp wolny.
Festiwal Śląskie Smaki jest organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 r. Celem wydarzenia jest promocja kuchni regionalnej województwa śląskiego oraz podtrzymywanie związanych z nią tradycji kulinarnych. Mimo że jest ona niezwykle tradycyjną, zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia czy życia w stylu slow.
W ramach wydarzenia amatorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonaliści zmierzą się w konkursie kulinarnym, rywalizując o Złoty, Srebrny i Brązowy Fartuch w kategoriach: potrawa regionalna oraz potrawa inspirowana tradycją. Na festiwalu nie zabraknie regionalnych dań serwowanych przez restauracje należące do Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Dla odwiedzających będą dostępne m.in. kuchnia beskidzka i jurajska oraz lokalne produkty województwa śląskiego prosto od producentów.
Odbędą się też pokazy kulinarne, a także emocjonująca Bitwa Smaków z udziałem Remigiusza Rączki, której efektów będzie mogła skosztować publiczność. Festiwalowi towarzyszyć będą również liczne konkursy, animacje dla dzieci oraz bogaty program artystyczny. Tradycyjnie imprezę zwieńczy galowy koncert ZPiT Śląsk.
fot. Śląskie Smaki
oprac. /kp/