• +48 533 367 799

Połowa pracowników je posiłki w samotności

Około połowa badanych spożywa śniadanie, drugie śniadanie oraz lunch. Natomiast co dziesiąty respondent nie je ani jednego posiłku w miejscu pracy.

Połowa pracowników je posiłki w samotności

Co dziesiąty pracownik nie spożywa ani jednego posiłku w miejscu pracy. Ponad połowa je w samotności, a na ogół są to osoby na wyższych szczeblach zawodowych. Z kolei praca zdalna pozytywnie wpłynęła na nawyki żywieniowe wielu osób.

Z badania przeprowadzonego na potrzeby raportu Antal i Sodexo „Jak Polacy jedzą w pracy” wynika, że 53% pracowników je posiłki w samotności, a 20% nie przerywa nawet pracy na czas lunchu. Na samotne spożywanie posiłków częściej decydują się dyrektorzy i menedżerowie – odpowiedziało tak 60% pytanych. – Wybór, aby jeść w samotności, może być spowodowany różnymi czynnikami, a w wielu przypadkach może wynikać z atmosfery panującej w miejscu pracy. Jeśli w zespole nie występują dobre relacje, pracownicy często decydują się spędzić przerwę lunchową sami zamiast w towarzystwie swoich koleżanek i kolegów. W takiej sytuacji warto zastanowić się nad zorganizowaniem wspólnego śniadania czy lunchu dla zespołu, dostrzegając integracyjny potencjał takiej aktywności. W sezonie letnim grupowy posiłek może przyjąć formę grilla, który dodatkowo zapewni nieco mniej formalną, piknikową atmosferę – komentuje Marcin Grabiwoda, Food Transformation Director.

W miejscu pracy około połowa badanych spożywa śniadanie, drugie śniadanie oraz lunch. Natomiast co dziesiąty respondent nie je ani jednego posiłku w miejscu pracy. Taka sytuacja najczęściej dotyczy z jednej strony dyrektorów, a z drugiej stażystów. Inaczej jest w przypadku pracy zdalnej – w tym wypadku nie było badanych, którzy stwierdzili, że w czasie wykonywania swoich obowiązków nie robią przerw na posiłek. – Praca zdalna wyraźnie wpłynęła na nawyki żywieniowe wielu osób, skupiając ich na regularnych i pełnowartościowych posiłkach – w przeciwieństwie do szybkich rozwiązań charakterystycznych dla środowiska biurowego. Możliwość korzystania z własnej kuchni ułatwia przygotowywanie zdrowych dań oraz dostosowywanie diety do indywidualnych potrzeb. Z drugiej strony brak dostępu do odpowiednich udogodnień w biurach często prowadzi do wyboru mniej zdrowych przekąsek lub zamawiania posiłków z dostawą. Trendy te podkreślają znaczenie adaptacji miejsc pracy do potrzeb pracowników, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie – ocenia Aleksandra Jędrzejczyk, Team Leader Antal, SSC/BPO.

fot. freepik.com
oprac. /kp/

Podobne artykuły

Wyszukiwarka